Att skriva en hållbarhetsrapport. Utmanande? Svårt? Hur tusan ska den göras egentligen?! Många är de som har slitit sig i håret och känt sig frustrerade när de hör ordet hållbarhetsrapportering. Lagkrav, internationella ramverk och riktlinjer är några faktorer som kan göra det problematiskt när hållbarhetsarbetet ska rapporteras. När det finns många bitar är det helt enkelt svårt att få ihop pusslet. Utöver pusselproblematiken finns det också en strävan att visa upp hela spektrumet av sitt hållbarhetsarbete, allt ska med! Att ha höga ambitioner är bra men kan tyvärr leda till en rapport vars volym kan jämföras med en Steven King novell. Steven King i all ära, hans böcker har ju förskaffat sig kultstatus och är legendariska, men vi som läst hans böcker vet också att de har en tendens att aldrig ta slut.

Vi på Ethos International vet att en hållbarhetsrapport är mycket mer än ett nödvändigt ont. En bra hållbarhetsrapport är ett viktigt verktyg för att förankra och utveckla hållbarhetsarbetet inom en organisation. Därutöver finns flera fördelar, så som att förbättra både intern och extern branding samt den oftast glömda potentialen som rapporten har i säljsyften. För att underlätta och inspirera kommer vi därför att sammanfatta Sandra Rumélius bästa tips för att lyckas med sin hållbarhetsrapport. Sandra Rumélius är en av våra mest erfarna experter inom hållbarhetsredovisning och GRI-ramverket. Hennes bästa tips för att lyckas med hållbarhetsrapporteringen är:

1. God planering. Det är värt att repetera: Ha god planering.

Klyschigt, vi vet, men ack så sant. Underskatta INTE tiden det tar att komponera ihop en hållbarhetsrapport. Behandla en hållbarhetsrapport med lika mycket respekt som ni behandlar er årsredovisning. Börja i tid med att informera och engagera medarbetare och kommunicera klart och tydligt varför och hur ni ska författa rapporten! Allt för många företag tar lätt på planeringen, vilket de får sota för tusenfalt i senare skede.

2. Transparens

Var transparent med era utmaningar inom hållbarhetsområdet. Det är bättre att vara ärlig, öppen och ge förklaringar istället för att dölja problematiken genom att helt enkelt inte nämna dem. Eller att fylla ut rapporten med en massa ”fluff” och nonsens i försök att dölja något. Vi har läst alltför många av den sorten och vet att konsekvenserna blir större än om företaget hade valt att vara uppriktiga från början. Be smart.

3. Välj rätt nyckeltal – över tid!

Se till att ni väljer rätt nyckeltal och förankrar dem i mål och strategi. Förankra nyckeltalen internt och välj nyckeltal som ni också följer över tid. Välj inte att ta bort nyckeltal bara för att det blir obekvämt. Om siffrorna är obekväma för er: redovisa och förklara. Åter igen, öppenhet och transparens är grunden till att lyckas.

 4. Balansera er rapport

Balans, balans och åter balans! Ibland vill företag rapportera på ALLT bra de gör, vilket ofta resulterar i en rapport vars volym snarare verkar i ett avskräckande syfte. En eloge till att ni gör en massa bra saker men glöm inte att också informera om risker, utmaningar och möjligheter. Att ha en balanserad rapport, där både det positiva och utmanande belys, är att skapa trovärdighet.

5. Rapportera på det som är väsentligt

Rapportera på det som är väsentligt för er verksamhet. Det är bra att ni sponsrar er lokala fotbollsklubb, men ni behöver inte tillägna 10 sidor åt det i er hållbarhetsrapport. Gör en materialitetsanalys för att förstå vad era intressenter anser är viktigt och var ni har störst påverkan. Det är där affärsmöjligheterna finns!

Sandra Rumelius

Sandra Rumélius, CFO & Senior Advisor

 Sandra har arbetat på Ethos International sedan 2012 och har under åren specialiserat sig på hållbarhetsrapportering. Sandra är också en GRI Certified Trainer. Hon har bred erfarenhet av att metodiskt arbeta fram en hållbarhetsrapport från a till ö och granskar även hållbarhetsrapporter i enlighet med den internationella standarden AA1000AS.